Marmara Denizi Eylem Planı Bilim ve Teknik Kurulu ve Eylem Planının 4. Koordinasyon Kurulu Toplantısı 27.06.2024 tarihinde İstanbul’da gerçekleştirildi.

03 Temmuz 2024
Marmara Denizi Eylem Planı Bilim ve Teknik Kurulu  ve Eylem Planının 4. Koordinasyon Kurulu Toplantısı 27.06.2024 tarihinde İstanbul’da gerçekleştirildi.
Marmara Denizi Eylem Planı Bilim ve Teknik Kurulu  ve Eylem Planının 4. Koordinasyon Kurulu Toplantısı 27.06.2024 tarihinde İstanbul’da gerçekleştirildi.

Marmara Denizi Eylem Planı kapsamındaki gerçekleşmelerin değerlendirilmesi amacıyla gerçekleştirilen ve Bakanımız Sayın Mehmet ÖZHASEKİ’nin başkanlık ettiği toplantıların ilki Marmara Belediyeler Birliği bünyesinde kurulan 21 bilim insanından müteşekkil Bilim ve Teknik Kurulu üyelerinin ve Bakanlığımız ilgili birimlerinin katılımı ile gerçekleştirildi.

Sayın Bakanımızın açılış konuşması ile başlayan toplantıda, TÜBİTAK Başkanı Sayın Prof. Dr. Hasan MANDAL tarafından Bilim ve Teknik Kurulu Faaliyetlerine ilişkin bilgilendirmeler ve TÜBİTAK Müsilaj Araştırmaları Çağrısı Bilimsel Çalışma Sonuçlarına İlişkin Genel Değerlendirmeler aktarılmıştır.

Söz konusu toplantı, Bilim ve Teknik Kurulu Üyelerinin güncel gözlem ve değerlendirmeleri ile devam etmiş olup Marmara Denizi Bütünleşik Modelleme Sistemi(MARMOD) ve Denizlerde Bütünleşik Kirlilik İzleme Programı(DEN-İZ) çıktılarının ve projelerdeki güncel ihtiyaçların paylaşılması ile tamamlanmıştır.

Bilim ve Teknik Kurulu toplantısının akabinde 2021/10 sayılı Cumhurbaşkanlığı Genelgesi ile kurulan Marmara Denizi Eylem Planı 4. Koordinasyon Kurulu Toplantısı gerçekleştirilmiştir.

Sayın Bakanımız açılış konuşması ile başlayan toplantıda kurul üyelerine 22 Maddeden oluşan Marmara Denizi Eylem Planı kapsamındaki gerçekleşmelere ilişkin Bakanlığımızca sunum gerçekleştirilmiştir.

Söz konusu toplantı, Eylem planı kapsamında kurum kuruluşlarca gerçekleştirilen çalışmalarda gelinen nokta kurul üyelerinin görüş ve önerileri ile devam etmiş olup toplantıda;

  • Atıksu arıtma tesislerinin ileri biyolojik atıksu arıtma tesislerine dönüşümü ile ilgili yer tahsisi, imar planı, finans vb. sorunların giderilmesine yönelik ilki 1 ay içerisinde İstanbul’da olmak üzere Marmara denizi havzasında yer alan tüm illerde en kısa sürede sonuç toplantılarının gerçekleştirilmesi,
  • atıksu arıtma tesislerinde oluşan arıtma çamurları için uygulanabilir bertaraf yöntemlerinin ortaya konulmasına yönelik Bilim ve Teknik Kurulunca çalışma yapılması,
  • Organize Sanayi Bölgelerine ait atıksu arıtma tesislerinin inşası ve tesislerdeki rehabilitasyon çalışmalarının bir an önce tamamlanmasına yönelik Bakanlığımız ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca takibin yapılması,
  • Havzadaki atıksu arıtma tesislerinin planlama aşamasında arıtılmış atıksuların yeniden kullanımı hususunun dikkate alınması kararları alınmıştır.
Facebook’ta Paylaş Twitter’da Paylaş Google Plus’da Paylaş Yazdır